Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Waniliowe creme brulée"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3112
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 585
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3687
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 256
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 396
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3112
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 585
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3687
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 256
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 396
Składniki
Do rondelka wlej śmietanę, wsyp biały cukier i ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Podgrzewaj na wolnym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zdejmij z ognia i lekko przestudź.
Żółtka ubij niezbyt mocno. Stopniowo, malutkimi porcjami dolewaj do nich lekko ciepłą śmietanę, za każdym razem mieszając. Krem powinien być sztywny i błyszczący.
Kremem napełnij foremki. Jeśli zdecy dujesz się na wersję z owocami, na dno każdej włóż po kilka kawałków owoców. Jeśli są z puszki, dokładnie je osącz.
Piekarnik rozgrzej do 100°C. Wstaw foremki na mniej więcej 50 minut, żeby krem się zapiekł. Gdy przestygnie, wstaw go do lodówki na kilka godzin.
Każdą porcję posyp łyżką brązowego cukru i skarmelizuj go – wstaw foremki na chwilę do piekarnika pod grill z rozgrzaną tylko górną spiralą.
Cukier powinien się rozpuścić, lekko zarumienić, a na wierzchu utworzyć się cieniutka skorupka. Jeśli robisz deser w pucharkach, skarmelizuj cukier specjalnym palnikiem.Źródło: Kobieta i życie