Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Waniliowe creme brulée"
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25227
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 77
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 98
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 216
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25227
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 77
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 98
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 216
Składniki
Do rondelka wlej śmietanę, wsyp biały cukier i ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Podgrzewaj na wolnym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zdejmij z ognia i lekko przestudź.
Żółtka ubij niezbyt mocno. Stopniowo, malutkimi porcjami dolewaj do nich lekko ciepłą śmietanę, za każdym razem mieszając. Krem powinien być sztywny i błyszczący.
Kremem napełnij foremki. Jeśli zdecy dujesz się na wersję z owocami, na dno każdej włóż po kilka kawałków owoców. Jeśli są z puszki, dokładnie je osącz.
Piekarnik rozgrzej do 100°C. Wstaw foremki na mniej więcej 50 minut, żeby krem się zapiekł. Gdy przestygnie, wstaw go do lodówki na kilka godzin.
Każdą porcję posyp łyżką brązowego cukru i skarmelizuj go – wstaw foremki na chwilę do piekarnika pod grill z rozgrzaną tylko górną spiralą.
Cukier powinien się rozpuścić, lekko zarumienić, a na wierzchu utworzyć się cieniutka skorupka. Jeśli robisz deser w pucharkach, skarmelizuj cukier specjalnym palnikiem.Źródło: Kobieta i życie