Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wieniec drożdżowy z bakaliami"
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 140
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2770
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3617
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 540
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 7204
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 140
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2770
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3617
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 540
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 7204
Składniki
Podgrzać 250 ml mleka. Mąkę przesiać do miseczki, zrobić wgłębienie. Wsypać szczyptę soli i 7,5 dag cukru.
Wkruszyć drożdże. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać zaczyn, dosypując odrobinę mąki z brzegów wgłębienia.
Miseczkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Masło stopić, przestudzić. Gdy zaczyn podwoi swą objętość, dodać stopione masło i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Marcepan pokroić w kosteczkę. Orzechy posiekać, wymieszać z rodzynkami (odłożyć 1 łyżkę mieszanki do dekoracji). Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Stolnicę oprószyć odrobiną mąki, rozwałkować na niej ciasto na placek 40x60 cm.
Pociąć go na 3 paski. Jeden pasek posypać marcepanem, pozostałe orzechami i rodzynkami. Paski zrolować, a następnie spleść, formując warkocz.
Formę z kominkiem o śr. 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Ułożyć w niej warkocz. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Potem posmarować resztą mleka wymieszanego z żółtkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut.
Upieczony wieniec studzić w foremce 15 minut, następnie ostrożnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Pozostałą łyżeczkę cukru stopić na patelni. Do karmelu wrzucić odłożone orzechy i rodzynki, wymieszać.
Rozłożyć na kawałku pergaminu i poczekać, aż karmel zastygnie. Usunąć papier. Masę połamać na kawałeczki i udekorować nimi ciasto. Posypać je także grubymi kryształkami cukru.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco