Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec jajeczny

Wieniec jajeczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6584

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Wieniec jajeczny"

Składniki

  • 5 dag margaryny
  • 15 dag mąki
  • 3 łyżki sezamu + łyżeczka do dekoracji
  • 4 jajka
  • 200 ml wody
  • szczypta soli. 40 dag serka naturalnego
  • pół słoiczka chrzanu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • miks kolorowych sałat
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 8 jajek. Sos: łyżeczka łagodnej musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • np. lnianego
  • łyżka octu winnego
  • sól
  • kolorowy pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wieniec jajeczny

Przygotowanie

  1. Ciasto: w rondelku zagotuj wodę z margaryną oraz szczyptą soli. Mieszając, syp mąkę wymieszaną z sezamem. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij je z ognia. Ostudź. Szybko ucierając masę, kolejno wbijaj jajka.

  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto włóż do szprycy i wyciśnij na papier, tworząc pierścień. Posyp resztą sezamu. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz ok. 30 min w temp. 200°C. Ostudź ciasto, przekrój na dwa krążki.

  3. Nadzienie: serek wymieszaj z chrzanem, szczypiorkiem, przypraw. Posmaruj ciasto, złóż razem. Do środka włóż opłukany, osuszony miks sałat oraz ugotowane na twardo jajka. Udekoruj pomidorkami.

  4. Sos: musztardę ubij z olejem i octem winnym, przypraw solą i pieprzem. Polej sałatę z jajkami.

  5. Agata Skiba z Łabędziowa

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń