Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec serowy"
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 813
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1423
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 813
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1423
Składniki
Ciasto: wymieszaj śmietanę z drożdżami. Dodaj stopione zimne masło, jajka, szczyptę soli. Wymieszaj. Wsyp mąkę i wyrób gładkie ciasto. Nakryj naczynie, odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Nadzienie: masło utrzyj z serem. Dodaj żółtka, cukier, rodzynki, smażoną skórkę (np. cytrynową, pomarańczową) i proszek budyniowy. Białka ubij na sztywno, połącz z serem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozłóż na nim nadzienie serowe i zwiń w rulon.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia postaw słoik. Wokół niego ułóż roladę, mocno zlep końce ciasta. Wierzch lekko ponacinaj w kilku miejscach, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz ok. 30 min. w temp. 180°C. Upieczony, jeszcze gorący kołacz posyp cukrem pudrem. Jest bardzo smaczny na gorąco i na zimno.
<strong>Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi</strong>Źródło: Takie jest życie