Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec serowy"
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5736
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 4916
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 228
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5736
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 4916
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 228
Składniki
Ciasto: wymieszaj śmietanę z drożdżami. Dodaj stopione zimne masło, jajka, szczyptę soli. Wymieszaj. Wsyp mąkę i wyrób gładkie ciasto. Nakryj naczynie, odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Nadzienie: masło utrzyj z serem. Dodaj żółtka, cukier, rodzynki, smażoną skórkę (np. cytrynową, pomarańczową) i proszek budyniowy. Białka ubij na sztywno, połącz z serem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozłóż na nim nadzienie serowe i zwiń w rulon.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia postaw słoik. Wokół niego ułóż roladę, mocno zlep końce ciasta. Wierzch lekko ponacinaj w kilku miejscach, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz ok. 30 min. w temp. 180°C. Upieczony, jeszcze gorący kołacz posyp cukrem pudrem. Jest bardzo smaczny na gorąco i na zimno.
<strong>Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi</strong>Źródło: Takie jest życie