Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec serowy"
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2335
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3805
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 681
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8757
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2335
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3805
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 681
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8757
Składniki
Ciasto: wymieszaj śmietanę z drożdżami. Dodaj stopione zimne masło, jajka, szczyptę soli. Wymieszaj. Wsyp mąkę i wyrób gładkie ciasto. Nakryj naczynie, odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Nadzienie: masło utrzyj z serem. Dodaj żółtka, cukier, rodzynki, smażoną skórkę (np. cytrynową, pomarańczową) i proszek budyniowy. Białka ubij na sztywno, połącz z serem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozłóż na nim nadzienie serowe i zwiń w rulon.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia postaw słoik. Wokół niego ułóż roladę, mocno zlep końce ciasta. Wierzch lekko ponacinaj w kilku miejscach, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz ok. 30 min. w temp. 180°C. Upieczony, jeszcze gorący kołacz posyp cukrem pudrem. Jest bardzo smaczny na gorąco i na zimno.
<strong>Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi</strong>Źródło: Takie jest życie