Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekana cukinia

Zapiekana cukinia

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Zapiekana cukinia"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekana cukinia

Przygotowanie

  1. Cukinie wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki. Wrzuć je na osolony wrzątek i krótko zblanszuj. Wylej na sito, przelej zimną wodą i pozostaw do osączenia.

  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Pora oczyść z wierzchnich liści, starannie opłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w dość cienkie krążki.

  3. Na patelni lub w dużym rondlu rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wrzuć kawałki marchewki, przesmaż. Dodaj krążki pora. Na koniec wrzuć poszatkowaną cebulę. Warzywa smaż razem, mieszając, 2-3 minuty. Oprósz solą oraz pieprzem.

  4. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj cienko masłem. Rozłóż warstwę plasterków cukinii, a następnie pozostałe warzywa i resztę cukinii. Ser żółty (eda mski, morski, gouda lub inny) zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  5. Jajka rozbij, rozkłóć w miseczce razem z gęstą kwaśną śmietaną (18 procent). Dopraw masę do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Zalej ułożone w naczyniu warzywa. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 30 minut w 180 st.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń