Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekana cukinia"
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19173
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13002
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1628
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232051
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19173
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13002
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1628
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232051
Składniki
Cukinie wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki. Wrzuć je na osolony wrzątek i krótko zblanszuj. Wylej na sito, przelej zimną wodą i pozostaw do osączenia.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Pora oczyść z wierzchnich liści, starannie opłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w dość cienkie krążki.
Na patelni lub w dużym rondlu rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wrzuć kawałki marchewki, przesmaż. Dodaj krążki pora. Na koniec wrzuć poszatkowaną cebulę. Warzywa smaż razem, mieszając, 2-3 minuty. Oprósz solą oraz pieprzem.
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj cienko masłem. Rozłóż warstwę plasterków cukinii, a następnie pozostałe warzywa i resztę cukinii. Ser żółty (eda mski, morski, gouda lub inny) zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Jajka rozbij, rozkłóć w miseczce razem z gęstą kwaśną śmietaną (18 procent). Dopraw masę do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Zalej ułożone w naczyniu warzywa. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 30 minut w 180 st.Źródło: Świat kobiety