Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekane kabaczki

Zapiekane kabaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 23

Smaczny pomysł na "Zapiekane kabaczki"

Składniki

  • 2 duże kabaczki
  • 1 cebula
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag mrożonych różyczek brokułu
  • 25 dag żółtego sera typu gouda
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekane kabaczki

Przygotowanie

  1. Kabaczki umyj. Przekrój wzdłuż na połówki, usuń część miąższu z pestkami. Środek każdej powstałej łódeczki oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Boczek pokrój w kosteczkę.

  2. W garnku zagotuj wodę z solą. Wrzuć zamrożone brokuły. Gotuj 3-5 minut, odcedź na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek, przesmaż. Dodaj cebulę. Smaż razem kilka minut.

  3. Brokuły rozdrobnij, połącz z boczkiem, cebulą i połową startego sera. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż do łódeczek. Kabaczki ułóż w natłuszczonej formie. Piecz 30 min w 180 st. Posyp resztą sera i startą marchewką. Zapiekaj 10 minut.

  4. czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 1,90 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń