Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodatek ajerkoniaku do ciasta nie tylko nieco zmieniło smak wypieku, ale nadało niepowtarzalny charakter temu popularnemu ciastu. Moim zdaniem zebra z ajerkoniakiem to doskonały wypiek na wiele okazji i spotkań. Aromat ajerkoniaku nie jest dominujący. Doskonale współgra ze smakiem ciemnego, kakaowego ciasta. Polecam!
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 346
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 569
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1056
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 346
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 569
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1056
Składniki
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Masę dzielimy na pół. Do jednej połowy masy dodajemy ajerkoniak. Miksujemy. Do masy z ajerkoniakiem dodajemy 175 g mąki pszennej i 5 g proszku do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 175 g mąki pszennej, kakao i 5 g proszku do pieczenia. Miksujemy. Formę do tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie wylewamy dwie łyżki ciasta czekoladowego. Na cieście czekoladowym układamy ciasto jasne z ajerkoniakiem. Następnie ponownie dwie łyżki ciasta czekoladowego. Na zmianę układamy ciasto czekoladowe i ciasto jasne z ajerkoniakiem. Postępujemy tak do momentu skończenia się nam obu ciast. Ciasto pieczemy około 75 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.
Zapraszam na mojego bloga !