Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zebra z gruszkami"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3816
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414609
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2355
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3816
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414609
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2355
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli, 15 dag cukru i cukrem wanilinowym. Pianę ostrożnie połączyć z żółtkami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy (32x39 cm)
Piec ok. 10 minut w 200°C. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Proszek budyniowy, resztę cukru i kakao wymieszać ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobiony budyń. Mieszając, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać spęczniałą żelatynę, mieszać, aż się rozpuści w budyniu. Krem przykryć folią, odstawić w chłodne miejsce.
Biszkopt przekroić na 2 blaty. Na spodnim rozsmarować połowę kremu. Rozłożyć cząstki gruszek, nałożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem. Docisnąć. Ciasto wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i pokroić na 10 trójkątów.
Czas przygotowania: ok. 90 minut (bez tężenia)Źródło: Życie na gorąco