Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa rybna"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 199
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25121
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 199
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25121
Składniki
Ryby spraw, opłucz. Odetnij ogony, głowy oraz płetwy. Włóż je do garnka, zalej litrem wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu około 2 godziny.
Wywar przecedź przez sito, ponownie ustaw na kuchence. Dodaj po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Wlej białe wino. Zagotuj.
Marchewkę, kawałek selera oraz pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Warzywa wrzuć do wywaru. Gotuj ok. 15 minut. Dodaj 3 łyżki groszku z puszki i obrane z rybich głów mięso. Gotuj jeszcze około 5 minut.
Surowe ryby wyfiletuj, zmiel. Masę połącz z jajkiem, masłem, przeciśniętym czosnkiem, łyżką posiekanej natki oraz bułką tartą. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Uformuj małe pulpeciki. Wrzuć je na osolony wrzątek. Gdy pulpeciki wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i rozłóż na talerze. Zalej gorącym wywarem z warzywami. Udekoruj natką.
czas ok. 140 min; porcja – 260 kcal, cena 5,10 złŹródło: Świat kobiety