Do góry

Desery Przepis na:

Zupa rybna

Zupa rybna

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28007

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Zupa rybna"

Składniki

  • 3/4 kg ryb morskich albo słodkowodnych (lub mieszanych)
  • 250 ml białego wina
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • jajko
  • groszek
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek natki
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • pieprz czarny mielony i ziarnisty
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryby spraw, opłucz. Odetnij ogony, głowy oraz płetwy. Włóż je do garnka, zalej litrem wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu około 2 godziny.

  2. Wywar przecedź przez sito, ponownie ustaw na kuchence. Dodaj po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Wlej białe wino. Zagotuj.

  3. Marchewkę, kawałek selera oraz pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Warzywa wrzuć do wywaru. Gotuj ok. 15 minut. Dodaj 3 łyżki groszku z puszki i obrane z rybich głów mięso. Gotuj jeszcze około 5 minut.

  4. Surowe ryby wyfiletuj, zmiel. Masę połącz z jajkiem, masłem, przeciśniętym czosnkiem, łyżką posiekanej natki oraz bułką tartą. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Uformuj małe pulpeciki. Wrzuć je na osolony wrzątek. Gdy pulpeciki wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i rozłóż na talerze. Zalej gorącym wywarem z warzywami. Udekoruj natką.

  5. czas ok. 140 min; porcja – 260 kcal, cena 5,10 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń