Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z...

Bułeczki drożdżowe z...

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 228

Dodano:

Odsłon: 235

Jako dodatek do sałatki, gulaszu lub tylko z masłem, albo same. Posypane czarnuszką, ziołami prowansalskimi, sezamem, makiem lub... na co tylko macie ochotę :)

Składniki

  • Mąka 500 g
  • Mleko 200 ml
  • Masło 50 g
  • Drożdże świeże 30 g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 2 łyżki
  • Jajko 1 sztuka
  • Czarnuszka, sezam, mak, zioła prowansalskie...
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki drożdżowe z...

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy mleko, odlewamy pół szklanki do miseczki, do której dodajemy pokruszone drożdże, cukier, sól i łyżkę mąki. Mieszamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do pozostałego mleka wrzucić masło i rozpuścić.

    Gdy zaczyn urośnie, wlać go do miski z mąką i wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dolać mleka lub mąki.

    Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski, formujemy kulę, ponownie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

    Po tym czasie wyrobić jeszcze chwilkę i jak najbardziej można podsypywać ciasto mąką. Zrobić walec, który dzielimy na mniejsze równe kawałeczki, formując bułeczki.

    Przekładamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i ostatni raz zostawiamy do wyrośnięcia :)

    Ustawiamy piekarnik na 170 st. C.

    Wyrośnięte bułeczki, smarujemy rozmąconym jajkiem z dwiema łyżkami mleka, posypujemy dodatkami i wkładamy do pieca na około 20-30 minut, do zrumienienia.

    Studzimy na kratce i gotowe! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Karmelowo 29 maja Moja 6-letnia siostrzenica zajadała się nimi, to chyba faktycznie są mniam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń