Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako dodatek do sałatki, gulaszu lub tylko z masłem, albo same. Posypane czarnuszką, ziołami prowansalskimi, sezamem, makiem lub... na co tylko macie ochotę :)
Pyszne i lekko wilgotne babeczki o smaku oreo.
Odsłon: 666
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 269
Po prostu musicie spróbować! Ciasto ma maślany smak. Robi się je bardzo łatw...
Odsłon: 70
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 47
Jeśli nie lubimy trzeć chrzanu, kupmy gotowy w słoiczku i połączmy go z tarty...
Odsłon: 25
Pyszne i lekko wilgotne babeczki o smaku oreo.
Odsłon: 666
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 269
Po prostu musicie spróbować! Ciasto ma maślany smak. Robi się je bardzo łatw...
Odsłon: 70
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 47
Jeśli nie lubimy trzeć chrzanu, kupmy gotowy w słoiczku i połączmy go z tarty...
Odsłon: 25
Składniki
Podgrzewamy mleko, odlewamy pół szklanki do miseczki, do której dodajemy pokruszone drożdże, cukier, sól i łyżkę mąki. Mieszamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do pozostałego mleka wrzucić masło i rozpuścić. Gdy zaczyn urośnie, wlać go do miski z mąką i wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dolać mleka lub mąki. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski, formujemy kulę, ponownie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić jeszcze chwilkę i jak najbardziej można podsypywać ciasto mąką. Zrobić walec, który dzielimy na mniejsze równe kawałeczki, formując bułeczki. Przekładamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i ostatni raz zostawiamy do wyrośnięcia :) Ustawiamy piekarnik na 170 st. C. Wyrośnięte bułeczki, smarujemy rozmąconym jajkiem z dwiema łyżkami mleka, posypujemy dodatkami i wkładamy do pieca na około 20-30 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce i gotowe! :)