Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72300
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 528
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15573
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3405
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72300
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 528
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15573
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3405
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w 0,5 szkl. ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy. Mąkę mieszamy z solą, cukrem, żurawiną lub innymi dodatkami. dodajemy po trochu ciepłej wody i wyrabiamy ręką lub robotem. Na koniec dodajemy drożdże, dalej wyrabiając. Następnie odstawiamy ciasto w przykrytej misce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. c. Wstawiamy również filiżankę z wodą, żeby chleb był wilgotny i chrupiący. Pieczemy ok. 1 godziny Smacznego