Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy chleb z ziarnami

Domowy chleb z ziarnami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4625

Dodano:

Odsłon: 8804

Domowy chleb z ziarnami to pyszne swojskiej roboty pieczywo. Ostatnio bardzo często piekę chleb sama, bo czasami skończy się niespodziewanie albo sklep już jest zamknięty. Trzeba tylko cierpliwie czekać aż ciasto wyrośnie, to jest minus. Jednak ciasto drożdżowe zawsze wystawia nas na próbę cierpliwości.

Składniki

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg mąki żytniej
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka wody
  • 2,5 dkg drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • mleko do posmarowania chleba
  • ziarno do posypania chleba
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy chleb z ziarnami

Przygotowanie

  1. Mąki przesiałam.
    Zabrałam 2 łyżki mąki z tej odważonej i wsypałam do kubeczka, dodałam pokruszone drożdże i cukier. Wszystko zalałam 1 szklanką ciepłej wody. Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.
    Kiedy zaczyn już wyrósł dodałam go do mąki, wlałam maślankę i dosypałam sól i ziarna. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

  2. Kiedy ciasto już wyrosło przełożyłam je do foremek i posmarowałam wierzch mlekiem oraz posypałam ziarnami słonecznika. Odstawiłam do wyrośnięcia.

  3. Piekłam swój chleb przez 55 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń