Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka czekoladowa pokusa, idealna na wieczorny relaks
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
1 i 1/4 szklanki cukru wymieszać z połową soku z pomarańczy. W międzyczasie rozgrzać garnek i wrzucić mieszankę do niego. Cały czas mieszać. Doprowadzić ją do płynnej postaci i poczekać aż zbrązowieje do pożądanego odcienia.
Zagrzać mleko i rozpuścić w nim czekoladę. Powoli wlać karmel do czekolady, cały czas mieszając. Odrobinę karmelu zostawić do dekoracji.
Ubić śmietankę dodając resztę cukru. Gdy śmietana jest już ubita, powoli wlać resztę soku, cały czas mieszając śmietanę.
Czekoladę wlać do kubka/szklanki/pucharka i udekorować bitą śmietaną. Na górę nalać łyżkę karmelu.