Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka czekoladowa pokusa, idealna na wieczorny relaks
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20739
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27760
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4415
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20739
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27760
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4415
Składniki
1 i 1/4 szklanki cukru wymieszać z połową soku z pomarańczy. W międzyczasie rozgrzać garnek i wrzucić mieszankę do niego. Cały czas mieszać. Doprowadzić ją do płynnej postaci i poczekać aż zbrązowieje do pożądanego odcienia.
Zagrzać mleko i rozpuścić w nim czekoladę. Powoli wlać karmel do czekolady, cały czas mieszając. Odrobinę karmelu zostawić do dekoracji.
Ubić śmietankę dodając resztę cukru. Gdy śmietana jest już ubita, powoli wlać resztę soku, cały czas mieszając śmietanę.
Czekoladę wlać do kubka/szklanki/pucharka i udekorować bitą śmietaną. Na górę nalać łyżkę karmelu.