Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zmodyfikowana tradycja,czyli unowocześniona wersja babcinego,postnego kompociku,który dla mnie był ... fuj (wybacz Babciu!!!).
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 112
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3690
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 154
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 112
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3690
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 154
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Składniki
Gotować jabłka (nieobrane,pokrojone w cząstki i z gniazdami nasiennymi - dają pełniejszy smak) na wolnym ogniu w 2,5 l wody,bez cukru,aż będą się rozpadać. Odcedzić dokładnie na sitku.
Gorącym wywarem z jabłek zalać w garnku suszone owoce,wsypać 5-6 łyżek cukru,pozostawić na kilka godzin.
Po kilku godzinach wstawić garnek na duży ogień i zagotować kompot.
W tym czasie obrać pomarańczę,pokroić ją na plasterki i naszykować plasterki cytryny (w skórce). Kiedy suszone owoce będą prawie miękkie dodać pomarańcze i cytrynę. Gotować jeszcze kilka minut. Jeśli dużo wody się wygotowało i kompot jest zbyt esencjonalny,można ją uzupełnić wrzątkiem.
Pod koniec gotowania doprawić kompot imbirem i ew. dosłodzić.
Kompot gotuję dwa dni przed Wigilią i odstawiam w chłodne miejsce - cudownie nabiera smaku...
SMACZNEGO! ;)