Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zmodyfikowana tradycja,czyli unowocześniona wersja babcinego,postnego kompociku,który dla mnie był ... fuj (wybacz Babciu!!!).
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4392
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417389
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4392
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417389
Składniki
Gotować jabłka (nieobrane,pokrojone w cząstki i z gniazdami nasiennymi - dają pełniejszy smak) na wolnym ogniu w 2,5 l wody,bez cukru,aż będą się rozpadać. Odcedzić dokładnie na sitku.
Gorącym wywarem z jabłek zalać w garnku suszone owoce,wsypać 5-6 łyżek cukru,pozostawić na kilka godzin.
Po kilku godzinach wstawić garnek na duży ogień i zagotować kompot.
W tym czasie obrać pomarańczę,pokroić ją na plasterki i naszykować plasterki cytryny (w skórce). Kiedy suszone owoce będą prawie miękkie dodać pomarańcze i cytrynę. Gotować jeszcze kilka minut. Jeśli dużo wody się wygotowało i kompot jest zbyt esencjonalny,można ją uzupełnić wrzątkiem.
Pod koniec gotowania doprawić kompot imbirem i ew. dosłodzić.
Kompot gotuję dwa dni przed Wigilią i odstawiam w chłodne miejsce - cudownie nabiera smaku...
SMACZNEGO! ;)