Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki bawarskie z preclowego ciasta, miękkie i puszyste w środku, z brązowo – złocistą, słoną skórką. Zdziwisz się jak łatwe są do zrobienia. Nie można ich nie lubić. Smakować będą na śniadanie lub jako przekąska do zimnego piwa.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 29
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1979
Polecam.
Odsłon: 407
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 617
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1967
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 29
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1979
Polecam.
Odsłon: 407
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 617
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1967
Składniki
ZROBIĆ CIASTO NA BUŁKI: DO MISKI WLAĆ CIEPŁĄ WODĘ I ROZPUŚCIĆ W NIEJ DROŻDŻE. DODAĆ CUKIER, MAKE I SOL. CIASTO WYROBIĆ MIKSEREM LUB RĘCZNIE. KIEDY SKŁADNIKI ZACZNĄ SIĘ ZE SOBA ŁĄCZYĆ, DODAĆ OLEJ. CIASTO WYRABIAĆ 10 MINUT. WYROBIONE NA GŁADKĄ I ELASTYCZNĄ MASĘ CIASTO UFORMOWAĆ W KULE I UŁOŻYĆ NA DNIE MISKI. MISKĘ PRZYKRYĆ CZYSTA ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ W CIEPLE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA.
WYROŚNIĘTE CIASTO WYŁOŻYĆ NA BLAT. JEŚLI JEST JESZCZE KLEJĄCE, POSMAROWAĆ RĘCE I BLAT ODROBINA OLEJU. NIE DODAWAĆ WIĘCEJ MAKI. CIASTO PODZIELIĆ NA 10 -12 CZĘŚCI I UFORMOWAĆ Z NIEGO BUŁECZKI. KAŻDĄ BUŁECZKĘ ODŁOŻYĆ NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA. GOTOWE BUŁECZKI ODSTAWIĆ NA BOK NA 15 MINUT.
W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ KĄPIEL: W DUŻYM GARNKU ZAGOTOWAĆ WODĘ. DO GOTUJĄCEJ SIĘ WODY STOPNIOWO WSYPAĆ SODĘ I DOBRZE ZAMIESZAĆ ABY SIĘ ROZPUŚCIŁA. POD GARNKIEM ZMNIEJSZYĆ GRZANIE I ZA POMOCĄ ŁYŻKI CEDZAKOWEJ WRZUCAĆ NA WÓDĘ 3 – 4 BUŁECZKI. BUŁKI PARZYĆ NIE DŁUŻEJ NIŻ 60 SEKUND, 30 SEKUND Z KAŻDEJ STRONY. GOTOWE BUŁKI WYJĄĆ Z WODY I ODSĄCZONE Z WODY WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ. JESZCZE CIEPLE POSYPAĆ SEZAMEM LUB SOLA. NA ŚRODKU KAŻDEJ BUŁKI, OSTRYM NOŻEM ZROBIĆ NACIĘCIE NA KRZYŻ, PRZECINAJĄC DOKŁADNIE SPARZONĄ SKÓRKĘ. BUŁKI PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU, FUNKCJA GÓRA DÓŁ, W TEMPERATURZE 200 ST. C, PRZEZ 13 – 15 MINUT. UPIECZONE BUŁECZKI WYSTUDZIC NA KRATCE. SMACZNEGO!