Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki bawarskie z preclowego ciasta, miękkie i puszyste w środku, z brązowo – złocistą, słoną skórką. Zdziwisz się jak łatwe są do zrobienia. Nie można ich nie lubić. Smakować będą na śniadanie lub jako przekąska do zimnego piwa.
Przez te upały zachciało mnie się sernika takiego całkiem na zimno. Z truskaw...
Odsłon: 126
Pierogi z wiśniami to u nas obowiązkowe danie w lecie. Już niebawem zaczyna s...
Odsłon: 319
Keczup z cukinii to o wiele zdrowsza i pyszniejsza alternatywa dla sklepowyc...
Odsłon: 44828
Przez te upały zachciało mnie się sernika takiego całkiem na zimno. Z truskaw...
Odsłon: 126
Pierogi z wiśniami to u nas obowiązkowe danie w lecie. Już niebawem zaczyna s...
Odsłon: 319
Keczup z cukinii to o wiele zdrowsza i pyszniejsza alternatywa dla sklepowyc...
Odsłon: 44828
Składniki
ZROBIĆ CIASTO NA BUŁKI: DO MISKI WLAĆ CIEPŁĄ WODĘ I ROZPUŚCIĆ W NIEJ DROŻDŻE. DODAĆ CUKIER, MAKE I SOL. CIASTO WYROBIĆ MIKSEREM LUB RĘCZNIE. KIEDY SKŁADNIKI ZACZNĄ SIĘ ZE SOBA ŁĄCZYĆ, DODAĆ OLEJ. CIASTO WYRABIAĆ 10 MINUT. WYROBIONE NA GŁADKĄ I ELASTYCZNĄ MASĘ CIASTO UFORMOWAĆ W KULE I UŁOŻYĆ NA DNIE MISKI. MISKĘ PRZYKRYĆ CZYSTA ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ W CIEPLE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA.
WYROŚNIĘTE CIASTO WYŁOŻYĆ NA BLAT. JEŚLI JEST JESZCZE KLEJĄCE, POSMAROWAĆ RĘCE I BLAT ODROBINA OLEJU. NIE DODAWAĆ WIĘCEJ MAKI. CIASTO PODZIELIĆ NA 10 -12 CZĘŚCI I UFORMOWAĆ Z NIEGO BUŁECZKI. KAŻDĄ BUŁECZKĘ ODŁOŻYĆ NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA. GOTOWE BUŁECZKI ODSTAWIĆ NA BOK NA 15 MINUT.
W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ KĄPIEL: W DUŻYM GARNKU ZAGOTOWAĆ WODĘ. DO GOTUJĄCEJ SIĘ WODY STOPNIOWO WSYPAĆ SODĘ I DOBRZE ZAMIESZAĆ ABY SIĘ ROZPUŚCIŁA. POD GARNKIEM ZMNIEJSZYĆ GRZANIE I ZA POMOCĄ ŁYŻKI CEDZAKOWEJ WRZUCAĆ NA WÓDĘ 3 – 4 BUŁECZKI. BUŁKI PARZYĆ NIE DŁUŻEJ NIŻ 60 SEKUND, 30 SEKUND Z KAŻDEJ STRONY. GOTOWE BUŁKI WYJĄĆ Z WODY I ODSĄCZONE Z WODY WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ. JESZCZE CIEPLE POSYPAĆ SEZAMEM LUB SOLA. NA ŚRODKU KAŻDEJ BUŁKI, OSTRYM NOŻEM ZROBIĆ NACIĘCIE NA KRZYŻ, PRZECINAJĄC DOKŁADNIE SPARZONĄ SKÓRKĘ. BUŁKI PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU, FUNKCJA GÓRA DÓŁ, W TEMPERATURZE 200 ST. C, PRZEZ 13 – 15 MINUT. UPIECZONE BUŁECZKI WYSTUDZIC NA KRATCE. SMACZNEGO!