Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bazyliowe bagietki"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 33
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 86
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 33
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 86
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
12 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 230 kcal, cena 1,10 zł.
W misce wymieszaj połowę ciepłego mleka z drożdżami, cukrem pudrem i 3 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do czasu, gdy zaczyn podwoi objętość.
Do miski z zaczynem przesiej pozostałą mąkę. Dodaj łyżeczkę soli i resztę ciepłego mleka. Wlej 2 łyżki oliwy, starannie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Bazylię opłucz. Oderwij listki. Zmiksuj je ze 100 ml oliwy, obranym czosnkiem, połową łyżeczki soli, orzeszkami piniowymi oraz startym parmezanem.
Ciasto podziel na pół, rozwałkuj na prostokąty. Każdy posmaruj bazyliowym pesto. Zwiń, formując rolady. Obydwie rolady przekrój na pół. Otrzymasz cztery krótsze roladki. Splataj ze sobą po dwie roladki, zlepiając ich końce. Odstaw na 20 min. Piecz 30 min w 190 st.Źródło: Świat kobiety