Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bazyliowe bagietki"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 126
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 286
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 126
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 286
Składniki
12 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 230 kcal, cena 1,10 zł.
W misce wymieszaj połowę ciepłego mleka z drożdżami, cukrem pudrem i 3 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do czasu, gdy zaczyn podwoi objętość.
Do miski z zaczynem przesiej pozostałą mąkę. Dodaj łyżeczkę soli i resztę ciepłego mleka. Wlej 2 łyżki oliwy, starannie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Bazylię opłucz. Oderwij listki. Zmiksuj je ze 100 ml oliwy, obranym czosnkiem, połową łyżeczki soli, orzeszkami piniowymi oraz startym parmezanem.
Ciasto podziel na pół, rozwałkuj na prostokąty. Każdy posmaruj bazyliowym pesto. Zwiń, formując rolady. Obydwie rolady przekrój na pół. Otrzymasz cztery krótsze roladki. Splataj ze sobą po dwie roladki, zlepiając ich końce. Odstaw na 20 min. Piecz 30 min w 190 st.Źródło: Świat kobiety