Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bazyliowe bagietki"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5413
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 925
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11862
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1367
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5413
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 925
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11862
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1367
Składniki
12 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 230 kcal, cena 1,10 zł.
W misce wymieszaj połowę ciepłego mleka z drożdżami, cukrem pudrem i 3 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do czasu, gdy zaczyn podwoi objętość.
Do miski z zaczynem przesiej pozostałą mąkę. Dodaj łyżeczkę soli i resztę ciepłego mleka. Wlej 2 łyżki oliwy, starannie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Bazylię opłucz. Oderwij listki. Zmiksuj je ze 100 ml oliwy, obranym czosnkiem, połową łyżeczki soli, orzeszkami piniowymi oraz startym parmezanem.
Ciasto podziel na pół, rozwałkuj na prostokąty. Każdy posmaruj bazyliowym pesto. Zwiń, formując rolady. Obydwie rolady przekrój na pół. Otrzymasz cztery krótsze roladki. Splataj ze sobą po dwie roladki, zlepiając ich końce. Odstaw na 20 min. Piecz 30 min w 190 st.Źródło: Świat kobiety