Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bazyliowe bagietki"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1331
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25159
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1331
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25159
Składniki
12 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 230 kcal, cena 1,10 zł.
W misce wymieszaj połowę ciepłego mleka z drożdżami, cukrem pudrem i 3 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do czasu, gdy zaczyn podwoi objętość.
Do miski z zaczynem przesiej pozostałą mąkę. Dodaj łyżeczkę soli i resztę ciepłego mleka. Wlej 2 łyżki oliwy, starannie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Bazylię opłucz. Oderwij listki. Zmiksuj je ze 100 ml oliwy, obranym czosnkiem, połową łyżeczki soli, orzeszkami piniowymi oraz startym parmezanem.
Ciasto podziel na pół, rozwałkuj na prostokąty. Każdy posmaruj bazyliowym pesto. Zwiń, formując rolady. Obydwie rolady przekrój na pół. Otrzymasz cztery krótsze roladki. Splataj ze sobą po dwie roladki, zlepiając ich końce. Odstaw na 20 min. Piecz 30 min w 190 st.Źródło: Świat kobiety