Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ,miękkie cynamonowe bułeczki , szybkie w przygotowaniu :)
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 83
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 189
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 83
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 189
Składniki
Do większej miski wsypujemy mąkę , sól , cukier. Do drugiej wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy drożdże instant, mieszamy (odstawiamy na 5 minut ) . Jeśli są to świeże drożdże wrzucamy do ciepłego mleka mieszamy żeby się rozpuściły , dodajemy rozpuszczone masło i roztrzepane jajko .Łączymy ze sobą suche i mokre składniki wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce i czekamy do wyrośnięcia około 1 godzinę. Po tym czasie , przygotowujemy stolnicę , posypujemy mąką , wykładamy wyrośnięte ciasto. Przez chwilkę wyrabiamy ciasto , dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placek. Smarujemy placki masłem wymieszanym z cynamonem i cukrem. Zawijamy ciasto w roladę , i kroimy na grubsze kawałki około 3cm . Układamy na dużej blaszce , pamiętając że bułeczki wyrosną muszą być odstępy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka wtedy będą mieć złoty kolor. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut . Smacznego :)