Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ,miękkie cynamonowe bułeczki , szybkie w przygotowaniu :)
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19354
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13083
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1738
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232201
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19354
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13083
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1738
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232201
Składniki
Do większej miski wsypujemy mąkę , sól , cukier. Do drugiej wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy drożdże instant, mieszamy (odstawiamy na 5 minut ) . Jeśli są to świeże drożdże wrzucamy do ciepłego mleka mieszamy żeby się rozpuściły , dodajemy rozpuszczone masło i roztrzepane jajko .Łączymy ze sobą suche i mokre składniki wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce i czekamy do wyrośnięcia około 1 godzinę. Po tym czasie , przygotowujemy stolnicę , posypujemy mąką , wykładamy wyrośnięte ciasto. Przez chwilkę wyrabiamy ciasto , dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placek. Smarujemy placki masłem wymieszanym z cynamonem i cukrem. Zawijamy ciasto w roladę , i kroimy na grubsze kawałki około 3cm . Układamy na dużej blaszce , pamiętając że bułeczki wyrosną muszą być odstępy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka wtedy będą mieć złoty kolor. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut . Smacznego :)