Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ,miękkie cynamonowe bułeczki , szybkie w przygotowaniu :)
Do większej miski wsypujemy mąkę , sól , cukier. Do drugiej wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy drożdże instant, mieszamy (odstawiamy na 5 minut ) . Jeśli są to świeże drożdże wrzucamy do ciepłego mleka mieszamy żeby się rozpuściły , dodajemy rozpuszczone masło i roztrzepane jajko .Łączymy ze sobą suche i mokre składniki wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce i czekamy do wyrośnięcia około 1 godzinę.
Po tym czasie , przygotowujemy stolnicę , posypujemy mąką , wykładamy wyrośnięte ciasto. Przez chwilkę wyrabiamy ciasto , dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placek.
Smarujemy placki masłem wymieszanym z cynamonem i cukrem.
Zawijamy ciasto w roladę , i kroimy na grubsze kawałki około 3cm .
Układamy na dużej blaszce , pamiętając że bułeczki wyrosną muszą być odstępy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka wtedy będą mieć złoty kolor.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut .
Smacznego :)
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 334
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 334
Składniki
Do większej miski wsypujemy mąkę , sól , cukier. Do drugiej wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy drożdże instant, mieszamy (odstawiamy na 5 minut ) . Jeśli są to świeże drożdże wrzucamy do ciepłego mleka mieszamy żeby się rozpuściły , dodajemy rozpuszczone masło i roztrzepane jajko .Łączymy ze sobą suche i mokre składniki wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce i czekamy do wyrośnięcia około 1 godzinę. Po tym czasie , przygotowujemy stolnicę , posypujemy mąką , wykładamy wyrośnięte ciasto. Przez chwilkę wyrabiamy ciasto , dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placek. Smarujemy placki masłem wymieszanym z cynamonem i cukrem. Zawijamy ciasto w roladę , i kroimy na grubsze kawałki około 3cm . Układamy na dużej blaszce , pamiętając że bułeczki wyrosną muszą być odstępy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka wtedy będą mieć złoty kolor. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut . Smacznego :)
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z mąki migdałowej
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla - domowe placki
Chleb z mąki migdałowej
Idealny na diecie keto =)
Odsłon: 58
Bułki pszenne, zwykłe
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2960