Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako dodatek do sałatki, gulaszu lub tylko z masłem, albo same. Posypane czarnuszką, ziołami prowansalskimi, sezamem, makiem lub... na co tylko macie ochotę :)
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 845
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 845
Składniki
Podgrzewamy mleko, odlewamy pół szklanki do miseczki, do której dodajemy pokruszone drożdże, cukier, sól i łyżkę mąki. Mieszamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do pozostałego mleka wrzucić masło i rozpuścić. Gdy zaczyn urośnie, wlać go do miski z mąką i wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dolać mleka lub mąki. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski, formujemy kulę, ponownie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić jeszcze chwilkę i jak najbardziej można podsypywać ciasto mąką. Zrobić walec, który dzielimy na mniejsze równe kawałeczki, formując bułeczki. Przekładamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i ostatni raz zostawiamy do wyrośnięcia :) Ustawiamy piekarnik na 170 st. C. Wyrośnięte bułeczki, smarujemy rozmąconym jajkiem z dwiema łyżkami mleka, posypujemy dodatkami i wkładamy do pieca na około 20-30 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce i gotowe! :)