Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię drożdżowe pieczywo. Szukałam przepisu który pozwoli zrobić smaczne słodkie bułeczki szybko i łatwo. Ten przepis jest moją modyfikacją kilku które wypróbowałam.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34111
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1286
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113568
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34111
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1286
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113568
Składniki
Mąkę 500setkę przesiej. Dodaj szczyptę soli i 2 łyżki oliwy lub oleju. W garnku rozpuść masło dodaj mleko, śmietanę , cukier oraz jajko i żółtko. Do ciepłego( nie gorące) płynu dodaj drożdże. Ciepłą mieszankę wlej do mąki i wyrabiaj ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki.
Wyrośnięte ciasto zagnieć na stolnicy i podziel na 12 części. Każdy placuszek rozwałkuj i na środku połóż powidła lub owoce którymi chcesz nadziać bułeczki. Ulep bułeczki i zlepioną częścią połóż na papierze do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw do napuszenia - ok. 30 min. Posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Piec w temp. 180 C ok 15 min.