Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułki pszenne z ziarnami"
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 90
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 239
Jeśli szukasz pomysłu na szybką zapiekankę albo chcesz odgrzać gotowe już pie...
Odsłon: 60
Kto nie kocha pierogów? Ale tylko takich z dużą ilością aromatycznego nadzien...
Odsłon: 935
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 210
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 90
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 239
Jeśli szukasz pomysłu na szybką zapiekankę albo chcesz odgrzać gotowe już pie...
Odsłon: 60
Kto nie kocha pierogów? Ale tylko takich z dużą ilością aromatycznego nadzien...
Odsłon: 935
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 210
Składniki
Drożdże pokrusz do kubeczka. Utrzyj razem z cukrem, łyżką mąki oraz 1-2 łyżkami letniego mleka. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (5-10 min).
Pozostałą mąkę przesiej do misy, wymieszaj z solą. Dodaj roztopione i przestudzone masło, resztę letniego mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie ciasto.
Podziel je na 20 kawałków. W dłoniach uformuj małe bułeczki. Rozłóż je (w odstępach) na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj je roztrzepanymi jajkami i posyp wybranymi ziarnami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. około 20 minut.
20 porcji, czas ok. 45 min; porcja – 140 kcal, cena 50 gr.Źródło: Świat kobiety