Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułki pszenne z ziarnami"
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 381
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 940
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 243
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 350
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 381
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 940
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 243
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 350
Składniki
Drożdże pokrusz do kubeczka. Utrzyj razem z cukrem, łyżką mąki oraz 1-2 łyżkami letniego mleka. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (5-10 min).
Pozostałą mąkę przesiej do misy, wymieszaj z solą. Dodaj roztopione i przestudzone masło, resztę letniego mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie ciasto.
Podziel je na 20 kawałków. W dłoniach uformuj małe bułeczki. Rozłóż je (w odstępach) na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj je roztrzepanymi jajkami i posyp wybranymi ziarnami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. około 20 minut.
20 porcji, czas ok. 45 min; porcja – 140 kcal, cena 50 gr.Źródło: Świat kobiety