Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste,naprawdę smaczne.Dodatek pasty Tahini sprawia,że różnią się nieco od tych,które zwykle kupujem w sklepie.Warto spróbować!
Pasta z tahini i melasy to zdrowy zamiennik topionej czekolady. Sernik jest w...
Odsłon: 179
Smaczny deser na raz z pewnością nie jednej osobie przywróci wspomnienia z dz...
Odsłon: 366
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 508
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4450
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 1132
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 1280
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 400
Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i...
Odsłon: 508
Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w po...
Odsłon: 4450
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 1132
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 1280
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 400
Składniki
Drożdże rozcieram w miseczce z cukrem,dolewam troszkę lekko podgrzanego mleka i odstawiam,żeby drożdże"ruszyły".
Do miski przesiewam mąkę,resztę składników rozkładam po bokach,rozczyn z drożdży wlewam do dołka,który robię w mące.Zagniatam ciasto(ok. 15 min.).Ciasto fajnie się wyrabia,nie klei się do rąk.Gdyby jednak się kleiło?Nie podsypujemy mąką tylko smarujemy ręce oliwą i zagniatamy dalej.W razie potrzeby powtarzamy.
Z wyrobionego ciasta formujję kulę,spryskuję ją oliwą,wkładam do miski,przykrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam w możliwie ciepłe miejsce,żeby podwoiło objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie,wykładamy je na blat spryskany oliwą i formujemy bułki(mi wychodzi 10-12 szt.).Nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30-40 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C.Bułki smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy sezamem.
Bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na"wyższe piętro"."Piętro" niżej stawiam naczynie,do którego wsypuję szklankę kostek lodu.Po 5 min. zmniejszam temp. do 200 st. C i piekę jeszcze 15-20 min.(to zależy od piekarnika,muszą się ładnie zarumienić).
Przepis SPAPUGOWAŁAM ;-) z PRACOWNI WYPIEKÓW.Smacznego.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Wielkanocny baranek chlebowy
Pieczywo
Chleb bez wyrabiania z cebulką prażoną
Pieczywo
drożdżowy ślimak z migdałami
Pieczywo
Szybki chlebek bez glutenu według Ewy Wachowicz
Wielkanocny baranek chlebowy
Przygotowałam dla Was wielkanocny baranek chlebowy, który mam nadzieję przypa...
Odsłon: 110
Chleb bez wyrabiania z cebulką prażoną
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 319