Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cebulowy chlebek"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. Przesmaż na łyżce masła. Mąkę przesiej do miski. Dodaj suche drożdże, sól oraz cukier, wymieszaj starannie . Dodaj 270 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody.
Mikserem z końcówką w kształcie haka wyrób ciasto. Pod koniec dodaj przesmażoną cebulę, wymieszaj. Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Podłużną formę (12 na 20 cm)wysmaruj masłem.
Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Foremkę z ciastem cebulowym ustaw na środkowej blasze. Piecz 25-30 min.
12 porcji, czas ok. 45 min; porcja – 50 kcal, cena 40 gr.Źródło: Świat kobiety