Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jest pyszne
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11886
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5591
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11886
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5591
Składniki
1) Drożdze rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka, po czym wlać resztę mleka, dodać jajka, cukier, kardamon i 600g mąki. Drewnianą łyżką mieszać ciasto przez 5-6 minut aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na opk. 40 minut. 2) do ciasta dodać margarnynę, sól i 200g mąki. wyrobić i ppzostawić do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut. 3) wułożyć ciasto na stolnicę oprószyć mąką i ponownie wyrobić. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25*40cm. 4) Utrzeć składniki nadzienia i rozprowadzić je na obu prostokątach omijając brzegi ciasta (taki 4-5 cm pasek nadzienia przez środek). Następnie zrobić ukośne nacięcia wzdłuż boków, powstasłe paski ciasta składać naprzemiennie do środka. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5) Podgrzać piekarnik do 200 stopni C. Posmarować ciasto jajkiem i posypać cukrem kryształkiem. Piec ok 25 minut.