Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób na blogach pisze o maszynkach do robienia chleba.. a ja nie lubię na skróty :P No i nie wiem czy wydawanie takiej ilości pieniążków na coś co mogę zrobić rączkami ma sens! Tak samo jak z maszynkami do robienia lodów :p
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7561
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 197
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2330
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 523
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7561
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 197
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2330
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 523
Składniki
Mąki, suche drożdże, sól i cukier przesiać razem. Wmieszać nasiona, dolać wodę, najpierw dobrze wymieszać rączkami, potem zagniatać około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, dość zbite. Przykryć w durszlaku ściereczka, i odstawić na około 30minut.
Ponieważ ma być to chlebek 'w bloku', po pół godzinie nasmarowałam keksówkę oliwą, i po uformowaniu z ciasta wałeczka włożyłam je w niej żeby leżakowało pod ściereczką jeszcze około 60 minut.
Po godzinie wstawiłam do nagrzanego do około 200C piekarnika z włączonym termoobiegiem. Piekłam niecałe 50 minut, potem leżakowało sobie jeszcze jakieś 5 minut w piekarniku, a potem studziło się na parapecie :)