Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób na blogach pisze o maszynkach do robienia chleba.. a ja nie lubię na skróty :P No i nie wiem czy wydawanie takiej ilości pieniążków na coś co mogę zrobić rączkami ma sens! Tak samo jak z maszynkami do robienia lodów :p
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3967
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 144
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 567
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 374
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3967
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 144
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 567
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 374
Składniki
Mąki, suche drożdże, sól i cukier przesiać razem. Wmieszać nasiona, dolać wodę, najpierw dobrze wymieszać rączkami, potem zagniatać około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, dość zbite. Przykryć w durszlaku ściereczka, i odstawić na około 30minut.
Ponieważ ma być to chlebek 'w bloku', po pół godzinie nasmarowałam keksówkę oliwą, i po uformowaniu z ciasta wałeczka włożyłam je w niej żeby leżakowało pod ściereczką jeszcze około 60 minut.
Po godzinie wstawiłam do nagrzanego do około 200C piekarnika z włączonym termoobiegiem. Piekłam niecałe 50 minut, potem leżakowało sobie jeszcze jakieś 5 minut w piekarniku, a potem studziło się na parapecie :)