Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób na blogach pisze o maszynkach do robienia chleba.. a ja nie lubię na skróty :P No i nie wiem czy wydawanie takiej ilości pieniążków na coś co mogę zrobić rączkami ma sens! Tak samo jak z maszynkami do robienia lodów :p
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 11
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 461
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 887
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 223
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 11
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 461
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 887
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 223
Składniki
Mąki, suche drożdże, sól i cukier przesiać razem. Wmieszać nasiona, dolać wodę, najpierw dobrze wymieszać rączkami, potem zagniatać około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, dość zbite. Przykryć w durszlaku ściereczka, i odstawić na około 30minut.
Ponieważ ma być to chlebek 'w bloku', po pół godzinie nasmarowałam keksówkę oliwą, i po uformowaniu z ciasta wałeczka włożyłam je w niej żeby leżakowało pod ściereczką jeszcze około 60 minut.
Po godzinie wstawiłam do nagrzanego do około 200C piekarnika z włączonym termoobiegiem. Piekłam niecałe 50 minut, potem leżakowało sobie jeszcze jakieś 5 minut w piekarniku, a potem studziło się na parapecie :)