Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób na blogach pisze o maszynkach do robienia chleba.. a ja nie lubię na skróty :P No i nie wiem czy wydawanie takiej ilości pieniążków na coś co mogę zrobić rączkami ma sens! Tak samo jak z maszynkami do robienia lodów :p
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3529
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 367
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1752
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3529
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 367
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1752
Składniki
Mąki, suche drożdże, sól i cukier przesiać razem. Wmieszać nasiona, dolać wodę, najpierw dobrze wymieszać rączkami, potem zagniatać około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, dość zbite. Przykryć w durszlaku ściereczka, i odstawić na około 30minut.
Ponieważ ma być to chlebek 'w bloku', po pół godzinie nasmarowałam keksówkę oliwą, i po uformowaniu z ciasta wałeczka włożyłam je w niej żeby leżakowało pod ściereczką jeszcze około 60 minut.
Po godzinie wstawiłam do nagrzanego do około 200C piekarnika z włączonym termoobiegiem. Piekłam niecałe 50 minut, potem leżakowało sobie jeszcze jakieś 5 minut w piekarniku, a potem studziło się na parapecie :)