Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb jest pyszny - pachnący, chrupiący no i przede wszystkim bez "ulepszaczy". Pewniak - zawsze wychodzi. Szybki w przygotowaniu. Raz spróbowałam i od dwóch lat nie kupuję chleba - tylko piekę. Polecam :))
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Smak wiosny!
Odsłon: 694
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 688
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Smak wiosny!
Odsłon: 694
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 688
Składniki
Mąkę, płatki, sól, słonecznik i siemię - wymieszać na sucho.
Drożdże i cukier rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (odlanej z 1 litra). Wlać do pozostałej części wody - wymieszać i wlać do mąki - wyrobić tak aby wszystkie składniki się połączyły - najlepiej ręką :) Naczynie przykryć pokrywką i pozostawić do wyrośnięcia ciasta.
Foremki (u mnie 3 szt) posmarować tłuszczem (margaryna / olej). Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek i poczekać chwile aż ciasto jeszcze trochę podrośnie ( czas nagrzania piekarnika)
Piekarnik rozgrzać do 190 st C (piekę z termoobiegiem). Piec chleb około 55-60 min. Po upieczeniu wyłożyć gorący z foremek.
Aneks: Cukru można nie dodawać - chlebuś tez jest pyszny. Dodatki takie jak ziarna można dodać inne np pestki z dyni itp. Rada: jeżeli porcja jest zbyt duża - chleb można zamrozić - wcześniej kroję na kromki i wkładam do zamrażalki :)
SMACZNEGO :)