Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, wilgotny z chrupiącą skórką
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3921
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415186
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2490
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3921
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415186
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2490
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Suche składniki wsypać do miski i wymieszać.
Wlać maślankę i wszystko razem wymieszać do momentu zebrania całej mąki ze ścianek miski. Ciasto powinno być miękkie i kleiste.
Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto, uformować kulkę i posypać mąką.
Naciąć bochenek na krzyż i ciasno zwinąć ćwiartki do siebie. Chleb posmarować mlekiem, żeby skórka była ciemna i chrupiąca.
chleb wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 30-35 minut. Po upieczeniu chleb wyłożyć na kratkę.