Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb upieczony na zakwasie zrobionym własnoręcznie
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5350
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5350
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Drożdże rozcieńczyć z 4 łyżkami wody i łyżeczką cukru.
Do miski wsypujemy obie mąki i mieszamy ze sobą. Pośrodku robimy wgłębienie i wlewamy do niego zakwas wymieszany z wodą, drożdże i cukier oraz sól.
Mieszamy kleiste ciasto drewnianą łyżką w misce 5-10 minut. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1-2 godziny.
Prostokątną formę do ciasta posmarować olejem i posypać mąką.
Wlewamy ciasto do foremki - do połowy wysokości. Odstawiamy na 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Włożyć formę z chlebem do piekarnika, a w dolnej części piekarnika umieszczamy naczynie z gorąca wodą. Chleb pieczemy 40-45 minut.