Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb upieczony na zakwasie zrobionym własnoręcznie
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 913
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9124
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 913
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9124
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Drożdże rozcieńczyć z 4 łyżkami wody i łyżeczką cukru.
Do miski wsypujemy obie mąki i mieszamy ze sobą. Pośrodku robimy wgłębienie i wlewamy do niego zakwas wymieszany z wodą, drożdże i cukier oraz sól.
Mieszamy kleiste ciasto drewnianą łyżką w misce 5-10 minut. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1-2 godziny.
Prostokątną formę do ciasta posmarować olejem i posypać mąką.
Wlewamy ciasto do foremki - do połowy wysokości. Odstawiamy na 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Włożyć formę z chlebem do piekarnika, a w dolnej części piekarnika umieszczamy naczynie z gorąca wodą. Chleb pieczemy 40-45 minut.