Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb upieczony na zakwasie zrobionym własnoręcznie
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 871
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7795
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 159
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 153
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 871
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7795
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 159
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 153
Składniki
Drożdże rozcieńczyć z 4 łyżkami wody i łyżeczką cukru.
Do miski wsypujemy obie mąki i mieszamy ze sobą. Pośrodku robimy wgłębienie i wlewamy do niego zakwas wymieszany z wodą, drożdże i cukier oraz sól.
Mieszamy kleiste ciasto drewnianą łyżką w misce 5-10 minut. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1-2 godziny.
Prostokątną formę do ciasta posmarować olejem i posypać mąką.
Wlewamy ciasto do foremki - do połowy wysokości. Odstawiamy na 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Włożyć formę z chlebem do piekarnika, a w dolnej części piekarnika umieszczamy naczynie z gorąca wodą. Chleb pieczemy 40-45 minut.