Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb upieczony na zakwasie zrobionym własnoręcznie
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326099
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11988
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16564
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5338
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326099
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11988
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16564
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5338
Składniki
Drożdże rozcieńczyć z 4 łyżkami wody i łyżeczką cukru.
Do miski wsypujemy obie mąki i mieszamy ze sobą. Pośrodku robimy wgłębienie i wlewamy do niego zakwas wymieszany z wodą, drożdże i cukier oraz sól.
Mieszamy kleiste ciasto drewnianą łyżką w misce 5-10 minut. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1-2 godziny.
Prostokątną formę do ciasta posmarować olejem i posypać mąką.
Wlewamy ciasto do foremki - do połowy wysokości. Odstawiamy na 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Włożyć formę z chlebem do piekarnika, a w dolnej części piekarnika umieszczamy naczynie z gorąca wodą. Chleb pieczemy 40-45 minut.