Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żaden chleb kupiony w sklepie nie dorówna smakiem temu, przygotowanemu w domowej "piekarni"... Naprawdę warto! I nie jest to wcale takie trudne :) Pachnący ziołami, pyszny chlebek z niezwykle chrupiącą skórką :) szkoda tylko, że tak szybko znika... :)
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 384
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1733
Smaczne danie :)
Odsłon: 834
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1608
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 384
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1733
Smaczne danie :)
Odsłon: 834
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1608
Składniki
Aktywny zakwas wymieszaj z ciepłą wodą i drożdżami, stopniowo dodaj mąkę, sól i cukier. Zagnieć ciasto (powinno być dość gęste) i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie przełóż chleb do wysmarowanej formy lub uformuj bochenek bezpośrednio na blaszce, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do rośnięcia na 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika, chleb posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi ziołami lub nasionami ( np makiem, słonecznikiem lub siemieniem lnianym). Piecz w rozgrzanym do 180-200 C piekarniku przez ok. 1 godzinę.