Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chlebek bananowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 106
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 18
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 106
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 18
Składniki
Orzechy oraz migdały drobno posiekaj. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do przesianej mąki wsyp sodę oczyszczoną, cynamon oraz przyprawę do piernika, wymieszaj. Banany rozgnieć widelcem.
Do miski włóż masło lub margarynę, wsyp oba cukry i utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj po jednym jajku a następnie rozgniecione banany oraz starte jabłko. Na koniec wsyp suche oraz posiekane orzechy z migdałami, delikatnie zmiksuj.
Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Wstaw foremkę z ciastem, piecz ok. 60 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
80 minut. Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie