Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek nawet na 3 dzień (o ile uda się go jeszcze znaleźć w chlebaczku) jest tak samo świeży i smaczny jak wyjęty z piekarnika. Mój synek woli ten chlebek niżeli bułkę czy drożdżówki.
Bardzo często jest problem z sałatką do dania głównego. I wtedy wkracza do dz...
Odsłon: 46
Zupa, którą uwielbia mój Syn. Szybka, prosta i smaczna. Szrekowa bo zielona,...
Odsłon: 62
Bardzo często jest problem z sałatką do dania głównego. I wtedy wkracza do dz...
Odsłon: 46
Zupa, którą uwielbia mój Syn. Szybka, prosta i smaczna. Szrekowa bo zielona,...
Odsłon: 62
Składniki
3 szkl. wody + 1 szkl mleka muszą mieć temp. pokojową. W nich rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę soli, 1 łyżeczkę cukru. Suche składniki mieszamy i powoli łączymy z rozczynem. Połączone składniki pozostawiamy w misce do wyrośnięcia uprzednio przykrywając miskę ściereczką. W międzyczasie blachę (duża prostokątna) smarujemy olejem. Jak ciasto wyrośnie, przelewamy je do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 - 230 stopni na ok. 1 godzinkę. tzn. ja daję tak: 35-40 minut piekę górę i dół, a potem na ok. 15-20 min. daję do pieczenia sam dół (opcja w piekarniku - grzałka górna, dolna lub obie razem).
Chleb jeśli jest upieczony to boki są rumiane i odchodzą od blachy. Jeżeli nie chcecie, aby chleb był zbyt mokry to dodajcie mniej obręb (1/2 szkl.) i połowę paczki słonecznika lub w zupełności z niego zrezygnujcie. Ponadto chlebek ten można łączyć z różnymi ziarnami wg uznania.