Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 107
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 78
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 107
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 78
Składniki
Migdały oraz orzechy drobno posiekaj. Rodzynki włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Po 5 minutach osącz na sicie. Morele lub figi pokrój w kostkę.
Do miski wbij jajka i dodaj sól. Rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej olej, wymieszaj. Dodaj ziarna, posiekane orzechy, migdały i suszone owoce. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Podłużną foremkę (keksówkę) wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub otrębami. Włóż masę, mocno dociskając ją łyżką do dna foremki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C. Wstaw formę z ciastem, piecz 20 minut w termoobiegu. Następnie przełącz piekarnik na dolną grzałkę, piecz kolejne 20 minut. Na koniec ponownie przełącz na termoobieg i piecz jeszcze 20 minut. Dzięki temu skórka chleba równomiernie upiecze się ze wszystkich stron.
Wystudź w uchylonym piekarniku. Chleb krój ostrym nożem dopiero wtedy gdy wystygnie (inaczej może się kruszyć).
90 minut, kromka: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie