Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22421
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14461
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4467
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43578
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 559
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 532
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22421
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14461
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4467
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43578
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 559
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 532
Składniki
Migdały oraz orzechy drobno posiekaj. Rodzynki włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Po 5 minutach osącz na sicie. Morele lub figi pokrój w kostkę.
Do miski wbij jajka i dodaj sól. Rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej olej, wymieszaj. Dodaj ziarna, posiekane orzechy, migdały i suszone owoce. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Podłużną foremkę (keksówkę) wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub otrębami. Włóż masę, mocno dociskając ją łyżką do dna foremki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C. Wstaw formę z ciastem, piecz 20 minut w termoobiegu. Następnie przełącz piekarnik na dolną grzałkę, piecz kolejne 20 minut. Na koniec ponownie przełącz na termoobieg i piecz jeszcze 20 minut. Dzięki temu skórka chleba równomiernie upiecze się ze wszystkich stron.
Wystudź w uchylonym piekarniku. Chleb krój ostrym nożem dopiero wtedy gdy wystygnie (inaczej może się kruszyć).
90 minut, kromka: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie