Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chlebek na zakwasie"
Oszukany serniczek:) Zamiast sera zrobiony jest ze śmietany. Ciasto jest łatw...
Odsłon: 231
Obiadzik na szybko
Odsłon: 87
Oszukany serniczek:) Zamiast sera zrobiony jest ze śmietany. Ciasto jest łatw...
Odsłon: 231
Obiadzik na szybko
Odsłon: 87
Składniki
Do miski wsyp obydwie mąki. Dodaj aktywny zakwas żytni (przepis znajdziesz niżej), zioła, sól oraz cukier. Wlej 330 ml letniej wody. Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką w kształcie haka około 5 minut. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2 godziny.
Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Przygotuj wiklinowy koszyk. Wysyp go mąką. Ciasto uformuj na kształt koszyka, przełóż do środka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Koszyk odwróć do góry dnem, przełóż ciasto chlebowe na blachę. Natnij je z wierzchu na krzyż. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.
Piecz bochenek około 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chlebek jeszcze 20 minut. Wyjmij z piekarnika. Lekko przestudź.
Na domowy zakwas wymieszaj w słoju 3 łyżki mąki żytniej z 4 łyżkami ciepłej wody. Słoik przykryj gazą lub ściereczką, zabezpiecz gumką. Następnego dnia dodaj 3 łyżki mąki i 4-5 łyżek ciepłej wody. Postępuj tak przez kolejne 4 dni. Po tym czasie zakwas na chleb będzie gotowy.
12 porcji, czas ok. 60 min; porcja - 85 kcal, cena 40 gr.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami
Pieczywo
ficelle
Pieczywo
Chleb na zakwasie
Pieczywo
Chleb kminkowy
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 323
ficelle
Ficelle, "szczuplejsze" siostry bagietek, chrupiące i pyszne. U mnie wersja n...
Odsłon: 547