Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek Naan to płaski chleb drożdżowy z białej mąki pszennej pochodzenia środkowoazjatyckiego. Zazwyczaj pieczony jest w kształcie dużej kropli, w tandoori (specjalny piec z 'daszkiem'). Podawany i pieczony z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej, głównie do wszelkiego rodzaju curry. U mnie Naan pieczony jest w zwykłym piekarniku jak podpłomyki, a jedzony jest głównie do wszystkich ostrych potraw z sosami, do curry i leczo a nawet sam lub jako zamiennik zwykłego chleba do kanapek z ostrymi mięsami czy warzywami jak papryka czy pomidory :)
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15904
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1583
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15904
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1583
Składniki
Wymieszać wszystkie składniki (przesiać razem wszystkie suche składniki a potem dodać wszystkie mokre). Wodę najlepiej dodawać gradualnie, nie na raz, bo może się okazać ze pół szklanki to za dużo :) Ja do ciasta dodaję też suche przyprawy. Ciasto odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 250 stopni, wraz z grillem. Blachę Zostawić suchą, posypać tylko mąką. Z ciasta powinno formować się placuszki w kształcie łezki, ale u mnie jest samowolka :) Ważne żeby placuszki były nie za grube. Placuszki kładziemy na blasze z mąką, i wkładamy na maź 3 minuty na najwyższą półkę piekarnika. Można po 2 minutach przewrócić chlebki na drugą stronę, ale nie trzeba. Chlebki powinny być rumiane i lekko wyrośnięte, ale nie wolno trzymać ich za długo w piekarniku bo będą suche i kruche, a maja być mięciutkie :)
A oto moje Naan z wegetariańskim, ostrym leczo :)