Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chrupiący chleb z domowej piekarni"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22420
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14461
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4467
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43577
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 559
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 532
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22420
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14461
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4467
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43577
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 559
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 532
Składniki
Drożdże rozpuść w 350 ml ciepłej wody. Do miseczki przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą i ew. dodatkami smakowymi.
Do miseczki z mąką wlej wodę z drożdżami. wyrabiaj rękoma, aż zaczną pojawiać się pecherzyki powietrza, a ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Kiedy zacznie ono odchodzić od rąk, przykryj miseczkę lnianą ściereczką i odstaw na ok. 18 godzin w miejsce o pokojowej temperaturze. W tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć rękoma oprószonymi mąką. Przygotuj duży kawałek pergaminu. Oprósz go lekko mąką i ułóż na nim ciasto. Uformuj okrągły bochenek. Przełóż go wraz z papierem do żaroodpornej okrągłej formy (najlepiej szklanej albo ceramicznej). Naczynie przykryj. Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 st.
Chleb wstaw do piekarnika, po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 220 st. Naczynie odkryj, piecz chleb kolejne 30 minut.
Na kilka minut przed końcem pieczenia bochenek posmaruj wodą wymieszaną z solą. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca i rumiana. Dodatkowo chleb możesz posypać makiem, czarnuszką lub ziarenkami sezamu.Źródło: Tina