Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chrupiący chleb z domowej piekarni"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2502
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3419
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1500
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2202
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2502
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3419
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1500
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2202
Składniki
Drożdże rozpuść w 350 ml ciepłej wody. Do miseczki przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą i ew. dodatkami smakowymi.
Do miseczki z mąką wlej wodę z drożdżami. wyrabiaj rękoma, aż zaczną pojawiać się pecherzyki powietrza, a ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Kiedy zacznie ono odchodzić od rąk, przykryj miseczkę lnianą ściereczką i odstaw na ok. 18 godzin w miejsce o pokojowej temperaturze. W tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć rękoma oprószonymi mąką. Przygotuj duży kawałek pergaminu. Oprósz go lekko mąką i ułóż na nim ciasto. Uformuj okrągły bochenek. Przełóż go wraz z papierem do żaroodpornej okrągłej formy (najlepiej szklanej albo ceramicznej). Naczynie przykryj. Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 st.
Chleb wstaw do piekarnika, po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 220 st. Naczynie odkryj, piecz chleb kolejne 30 minut.
Na kilka minut przed końcem pieczenia bochenek posmaruj wodą wymieszaną z solą. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca i rumiana. Dodatkowo chleb możesz posypać makiem, czarnuszką lub ziarenkami sezamu.Źródło: Tina