Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki nie wątpliwie kojarzą mi się z dzieciństwem. Zajadałam się nimi jak tylko przygotowała je moja babcia. Były bardzo pyszne, kruchutkie i bardzo charakterystyczne. Dziś ja próbuję odtworzyć smak tych niezwykłych rogalików. Nie wiem czy uda mi się kiedykolwiek dojść do mistrzostwa jak moja babcia, ale będę próbować. Jednym z moich ulubionych połączeń są właśnie rogaliki z dodatkiem czekolady. Nie umiem nim się oprzeć. Czekoladowe rogaliki są idealne do kawy i na spotkanie z przyjaciółmi. Polecam!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 942
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 942
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Składniki
Obie mąki przesiewamy. Do maki dodajemy cukier, aromat, jajka oraz miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy koło. Koło dzielimy na trójkąty. Na skraju krótszego boku układamy po jednej łyżce kremu czekoladowego. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.