Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe bułeczki"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4131
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416322
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2851
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4131
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416322
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2851
Składniki
Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, 3 łyżkami mąki i taką ilością letniego mleka, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy ze szczyptą soli, resztą cukru, cukrem waniliowym i skórką startą z cytryny.
Dodajemy jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy, wlewając stopione, letnie masło. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z przekrojonych na pół śliwek usuwamy pestki. Z ciasta robimy 15 placuszków. Na środku każdego układamy śliwkę. Zlepiamy, formując bułeczki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Z podanych na kruszonkę składników zagniatamy szybko grudki. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Posypujemy kruszonką. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160oC.
Wartość odżywcza jednej sztuki 175 kcal Białko 9 g, Tłuszcz 17g, Węglowodany 45,3 g
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 złŹródło: Rewia