Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe bułeczki"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34623
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 889
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 166
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3806
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34623
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 889
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 166
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3806
Składniki
Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, 3 łyżkami mąki i taką ilością letniego mleka, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy ze szczyptą soli, resztą cukru, cukrem waniliowym i skórką startą z cytryny.
Dodajemy jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy, wlewając stopione, letnie masło. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z przekrojonych na pół śliwek usuwamy pestki. Z ciasta robimy 15 placuszków. Na środku każdego układamy śliwkę. Zlepiamy, formując bułeczki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Z podanych na kruszonkę składników zagniatamy szybko grudki. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Posypujemy kruszonką. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160oC.
Wartość odżywcza jednej sztuki 175 kcal Białko 9 g, Tłuszcz 17g, Węglowodany 45,3 g
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 złŹródło: Rewia