Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulaszowa zupa w chlebie"
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 513
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 513
Składniki
porcji, czas ok. 120 min; porcja – 480 kcal, cena 4,20 zł.
Papryki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Mięso oczyść, opłucz i osusz, a następnie pokrój na małe kawałki. Oprósz solą, pieprzem i mąką. Cebule obierz, grubo poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Wrzuć cebulę, a gdy się zrumieni – czosnek. Smaż chwilę, dodaj mięso. Obsmaż na rumiano, zalej winem i 6 szklankami wody. Gotuj pod przykryciem około 45 minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
Do zupy wrzuć ziemniaki, gotuj 15 min. Dodaj pokrojoną paprykę. Ogrzewaj jeszcze 5 min. Całość dopraw do smaku chili lub pastą gulaszową, solą, pieprzem, mieloną papryką oraz kminkiem. Z chlebków odetnij wierzchy, wydrąż środki. Nalewaj zupę tuż przed podaniem.
Jajko wymieszaj z 10 dag mąki, szczyptą soli i ostrej papryki. Zagotuj wodę z odrobiną oleju. Z ciasta odkrawaj za pomocą łyżeczki nieduże kawałki, wrzucaj je na wrzątek. Gotuj 2-3 min. Kluseczki podawaj do zupy zamiast ziemniaków.Źródło: Świat kobiety