Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak, tak pełnoziarnisty rogal to jest możliwe :) Równie miękki, puszysty, wyrośnięty i smaczny jak rogal pszenny :) Już polecam :) Zauważyłam, że w internecie jest mało przepisów na ten rodzaj rogala więc muszę podzielić się z Wami przepisem :)
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2458
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2458
Składniki
W kubeczku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru - odstawiamy. Drożdże zamienią się w płynną konsystencję.
W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy aby przestygło
Do miski przesiewamy obie mąki. Robimy w mące dołek i przelewamy drożdże, przysypujemy je mąką. Dodajemy łyżeczkę soli, letnią wodę i roztopione masło. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto jest na początku dość klejące należy więc podsypać troszeczkę mąki. Ciasto wyrabiamy do czasu aż samo zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne. Mi zajęło to około 10 min. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (60 min - 90 min). Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto. Oprószamy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto w koło o grubości 2 cm. Dzielimy je na 6 trójkątów. Każdy z trójkątów lekko rozbijamy (rozciągamy) palcami i zwijamy od dłuższego boku, końce wsuwamy do środka. Gotowe rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. do podrośnięcia. Następnie rogale smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy makiem, sezamem lub płatkami owsianymi. Pieczemy w temperaturze 190 'C przez 20-25 min. Wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę aby wystygły. Potem zajadamy :) Smacznego ! Polecam są pyszne :)