Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki drożdżowe z kremem lub marmoladą
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4119
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416217
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2819
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4119
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416217
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2819
Składniki
Mleko, drożdże, 4 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Margarynę rozpuszczamy. Jajka z cukrem ucieramy. Łączymy to z mąką, rozczynem drożdżowym i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto - mikserem lub ręcznie.
Ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na osiem części. Każdą część rozwałkowujemy i dzielimy na 8 części. Na każdą część nakładamy krem czekoladowy lub marmoladę (ja zrobiłem pół na pół) i zwijamy rogaliki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja tylko posypałem mąką) wykładamy rogaliki i smarujemy roztrzepanym jajkiem (ja o tym zapomniałem :) ). Pieczemy na złoty kolor w temp. 180st.C (ja piekłem bez termoobiegu 20 minut). Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe i do kilku godzin po upieczeniu, dlatego Basia piecze je nocą. Ja wolę lekko podgrzać w mikrofalówce :) Dobranoc! Ups! - smacznego :)