Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki drożdżowe z kremem lub marmoladą
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424769
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10626
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336922
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4718
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424769
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10626
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336922
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4718
Składniki
Mleko, drożdże, 4 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Margarynę rozpuszczamy. Jajka z cukrem ucieramy. Łączymy to z mąką, rozczynem drożdżowym i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto - mikserem lub ręcznie.
Ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na osiem części. Każdą część rozwałkowujemy i dzielimy na 8 części. Na każdą część nakładamy krem czekoladowy lub marmoladę (ja zrobiłem pół na pół) i zwijamy rogaliki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja tylko posypałem mąką) wykładamy rogaliki i smarujemy roztrzepanym jajkiem (ja o tym zapomniałem :) ). Pieczemy na złoty kolor w temp. 180st.C (ja piekłem bez termoobiegu 20 minut). Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe i do kilku godzin po upieczeniu, dlatego Basia piecze je nocą. Ja wolę lekko podgrzać w mikrofalówce :) Dobranoc! Ups! - smacznego :)