Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rogaliki francuskie z wiśniową konfiturą"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 78
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 136
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 78
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 136
Składniki
Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Wlej mleko i wodę. Dodaj pokruszone drożdże. Zagnieć. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę, rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach ok. 23x38 cm. Zostaw na 5 minut. Z masła uformuj prostokąt ok. 12x8 cm (masło powinno być tak miękkie jak ciasto). Ułóż go na cieście, rogi placka zawiń do środka jak kopertę. Następnie ponownie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Jeszcze raz złóż jak kopertę. Połóż na talerzu i wstaw do lodówki na 10 minut. Wałkowanie oraz chłodzenie ciasta powtarzaj jeszcze trzykrotnie.
Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek. Pokrój go na 16 trójkątów. Na każdym połóż porcję konfitury wymieszanej z wiśniówką. Zwiń, zaczynając od podstawy. Rogi zawiń do środka. Uformuj rogaliki. Piecz je 15–20 minut w temp. 200oC. Po wystudzeniu rogaliki oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj