Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki marchewkowe ze śliwkowymi powidłami"
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 3879
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 694
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 3879
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 694
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiej przez sito. Dodaj zimne masło, posiekaj. Dodaj startą marchewkę, dokładnie wyrób gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Wykrój trójkąty, u podstawy każdego trójkąta ułóż po odrobinie powideł śliwkowych (lub inną ulubioną konfiturę albo dżem). Ciasno zwiń, formując rogaliki. Końce mocno dociśnij.
Rogaliki ułóż na blasze wyłożo nej papierem do pieczenia.
Piecz, aż rogaliki ładnie się zrumienią, 20-30 minut w temp. 180-200°C. Wyjmij, ostudź, obficie posyp cukrem pudrem.Źródło: Chwila dla Ciebie