Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rogaliki śliwkowe"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 158
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15536
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 166
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 113
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 158
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15536
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 166
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 113
Składniki
Mąkę przesiej do misy, dodaj zmielony chudy twaróg, olej, szczyptę soli oraz łyżkę miodu. Wszystko wymieszaj w misie, a gdy się połączą, przełóż na stolnicę lub blat i zagnieć gładkie ciasto. Następnie uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 20-30 minut, aby dobrze się schłodziło i „odpoczęło”.
Śliwki umyj, przekrój każdą na pół i usuń pestki. Połówki śliwek jeszcze poprzekrawaj na pół.
Ciasto wyjmij z lodówki, odwiń z folii i rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Pokrój go ostrym nożem na 12 trójkątów. Na brzegu stanowiącego podstawę trójkąta ułóż po 2-4 kawałki śliwek i zwiń w rulonik. Rogi pozaginaj, formując zgrabny rogalik.
Gotowe rogaliki układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj każdy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp makiem wymieszanym z cukrem pudrem.
Rogaliki wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 15 minut (do przyrumienienia) w temperaturze 200°C.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut, Porcja: 105 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie