Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rogaliki śliwkowe"
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 115
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1337
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 1274
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 115
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1337
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 1274
Składniki
Mąkę przesiej do misy, dodaj zmielony chudy twaróg, olej, szczyptę soli oraz łyżkę miodu. Wszystko wymieszaj w misie, a gdy się połączą, przełóż na stolnicę lub blat i zagnieć gładkie ciasto. Następnie uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 20-30 minut, aby dobrze się schłodziło i „odpoczęło”.
Śliwki umyj, przekrój każdą na pół i usuń pestki. Połówki śliwek jeszcze poprzekrawaj na pół.
Ciasto wyjmij z lodówki, odwiń z folii i rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Pokrój go ostrym nożem na 12 trójkątów. Na brzegu stanowiącego podstawę trójkąta ułóż po 2-4 kawałki śliwek i zwiń w rulonik. Rogi pozaginaj, formując zgrabny rogalik.
Gotowe rogaliki układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj każdy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp makiem wymieszanym z cukrem pudrem.
Rogaliki wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 15 minut (do przyrumienienia) w temperaturze 200°C.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut, Porcja: 105 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie