Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rogaliki śliwkowe"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12286
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13056
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5254
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12286
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13056
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5254
Składniki
Mąkę przesiej do misy, dodaj zmielony chudy twaróg, olej, szczyptę soli oraz łyżkę miodu. Wszystko wymieszaj w misie, a gdy się połączą, przełóż na stolnicę lub blat i zagnieć gładkie ciasto. Następnie uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 20-30 minut, aby dobrze się schłodziło i „odpoczęło”.
Śliwki umyj, przekrój każdą na pół i usuń pestki. Połówki śliwek jeszcze poprzekrawaj na pół.
Ciasto wyjmij z lodówki, odwiń z folii i rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Pokrój go ostrym nożem na 12 trójkątów. Na brzegu stanowiącego podstawę trójkąta ułóż po 2-4 kawałki śliwek i zwiń w rulonik. Rogi pozaginaj, formując zgrabny rogalik.
Gotowe rogaliki układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj każdy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp makiem wymieszanym z cukrem pudrem.
Rogaliki wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 15 minut (do przyrumienienia) w temperaturze 200°C.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut, Porcja: 105 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie