Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cóż dodać? Sama nazwa pachnie tak błogo... :)
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Składniki
Drożdże łączymy z ciepłą śmietaną, połową cukru i 100 g mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mieszanina drożdżowa wyrośnie, dodajemy resztę mąki, żółtka z cukrem i szczyptę soli. Mieszamy i dodajemy masło, dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 mm i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich kładziemy łyżeczkę nutelli i zwijamy od boku do wierzchołka. Układamy na blasze zgrabne rogaliki i smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 200 stopni. Pycha :)