Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Suflet z chleba tostowego"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9516
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 166
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20781
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9516
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 166
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20781
Składniki
Naczynie do zapiekanek smarujemy odrobiną masła. Każdą kromkę chleba tostowego przecinamy na pół. Połowę chleba układamy na dnie naczynia. Śmietanę mieszamy z dwoma żółtkami i cukrem waniliowym. Połową śmietany skrapiamy kromki ułożone w naczyniu.
Miękki twaróg, żółtko, połowę cukru, skórkę z cytryny i rodzynki mieszamy. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych kroimy w cienkie plasterki.
Na warstwie nawilżonych kromek chleba rozsypujemy pokrojone jabłka, posypujemy resztą cukru wymieszanego z cynamonem i siekanymi orzechami. Na jabłkach rozkładamy przygotowany twaróg, a na nim układamy plastry brzoskwiń.
Zapiekankę przykrywamy pozostałym pieczywem. Skrapiamy odłożoną śmietaną. Zapiekamy do przyrumienienia w piekarniku o temperaturze 180°C.
Z trzech białek, które nam pozostały, ubijamy sztywną pianę. Pianę rozprowadzamy na deserze i jeszcze przez chwilę zapiekamy.
<strong>Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł.</strong>Źródło: Rewia