Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Suflet z chleba tostowego"
Pychota. Polecam.
Odsłon: 468
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14173
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6105
Pychota. Polecam.
Odsłon: 468
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14173
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6105
Składniki
Naczynie do zapiekanek smarujemy odrobiną masła. Każdą kromkę chleba tostowego przecinamy na pół. Połowę chleba układamy na dnie naczynia. Śmietanę mieszamy z dwoma żółtkami i cukrem waniliowym. Połową śmietany skrapiamy kromki ułożone w naczyniu.
Miękki twaróg, żółtko, połowę cukru, skórkę z cytryny i rodzynki mieszamy. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych kroimy w cienkie plasterki.
Na warstwie nawilżonych kromek chleba rozsypujemy pokrojone jabłka, posypujemy resztą cukru wymieszanego z cynamonem i siekanymi orzechami. Na jabłkach rozkładamy przygotowany twaróg, a na nim układamy plastry brzoskwiń.
Zapiekankę przykrywamy pozostałym pieczywem. Skrapiamy odłożoną śmietaną. Zapiekamy do przyrumienienia w piekarniku o temperaturze 180°C.
Z trzech białek, które nam pozostały, ubijamy sztywną pianę. Pianę rozprowadzamy na deserze i jeszcze przez chwilę zapiekamy.
<strong>Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł.</strong>Źródło: Rewia