Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Suflet z chleba tostowego"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Naczynie do zapiekanek smarujemy odrobiną masła. Każdą kromkę chleba tostowego przecinamy na pół. Połowę chleba układamy na dnie naczynia. Śmietanę mieszamy z dwoma żółtkami i cukrem waniliowym. Połową śmietany skrapiamy kromki ułożone w naczyniu.
Miękki twaróg, żółtko, połowę cukru, skórkę z cytryny i rodzynki mieszamy. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych kroimy w cienkie plasterki.
Na warstwie nawilżonych kromek chleba rozsypujemy pokrojone jabłka, posypujemy resztą cukru wymieszanego z cynamonem i siekanymi orzechami. Na jabłkach rozkładamy przygotowany twaróg, a na nim układamy plastry brzoskwiń.
Zapiekankę przykrywamy pozostałym pieczywem. Skrapiamy odłożoną śmietaną. Zapiekamy do przyrumienienia w piekarniku o temperaturze 180°C.
Z trzech białek, które nam pozostały, ubijamy sztywną pianę. Pianę rozprowadzamy na deserze i jeszcze przez chwilę zapiekamy.
<strong>Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł.</strong>Źródło: Rewia