Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szwedzkie bułeczki z żurawiną lub wiśniami"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 720
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 720
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
Składniki
Do rondelka wlej mleko, dodaj szafran lub kurkumę, zagotuj. Gdy wystygnie, dodaj masło i cukier, następnie roztrzepane jajko i dokładnie wymieszaj.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, sól, wymieszaj. Wlej zawartość rondelka, wyrób miękkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przy- kryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie. Podziel na 12 równych części. Z każdej przygotuj wałeczek o długości ok. 35 cm a następnie uformuj w kształcie litery S.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej bułeczki, zachowując odstępy między nimi, by w czasie pieczenia mogły swobodnie urosnąć). Przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.
Tuż przed pieczeniem w każdy z końców litery S wciśnij po suszonej żurawinie lub wiśni i posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piecz w temperaturze 180° C przez 15-20 minut.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 220 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie