Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa szczawiowa w chlebie"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1437
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1451
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1600
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1437
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1451
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1600
Składniki
Szczaw przebieramy, odcinamy łodyżki. Myjemy liście, drobno siekamy i przekładamy do miski.
Warzywa z włoszczyzny kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy 3–5 minut, ciągle mieszając. Następnie wsypujemy warzywa, podsmażamy kolejne 3 minuty. Zalewamy litrem wody, dodajemy szczaw, doprawiamy pieprzem oraz solą, gotujemy aż warzywa będą miękkie.
4 jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Z surowego oddzielamy białko od żółtka. 4. 5–6 łyżek śmietany łączymy z mąką, dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, hartujemy i wlewamy do szczawiowej, mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę.
Z chlebów odkrawamy górę, wyjmujemy miąższ, smarujemy je białkiem z jajek i krótko zapiekamy, żeby białko się ścięło. Dzięki temu, gdy wlejemy zupę, chlebki nie będą przesiąkać.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł.
Wartość odżywcza porcji 280 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 5 g/Węglowodany 12 gŹródło: Rewia