Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na zdrowy i pyszny chleb pełnoziarnisty.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20742
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27783
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4415
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20742
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27783
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4415
Składniki
W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, po czym dolać ją do mąki i całość wymieszać. Do ciasta można dosypać rożne dodatki m.in.: słonecznik, pestki dyni, suszone śliwki, zioła prowansalskie itp.
Ciasto wylać do keksówki ( długość ok 30 cm, nasmarowana tłuszczem i wysypana mąką) , przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Chleb piec w temperaturze 200 stopni ( najlepiej bez termoobiegu) ok. 40 minut.