Przekąski Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Obrać mięso z całego kurczaka tj. mięsko ze skrzydeł, piersi, nóżek + skóra .Aby otrzymać 1kg mięsa kurczaczek powinien mieć ok 1,2 kg. Mięsko zmielić w maszynce. Pieczarki umyć ,obrać i pokroić w cieńsze plastry. Podsmażyć na suchej patelni. Pieczarki przełożyć na talerzyk. Cebulkę obrać pokroić i również podsmażyć na suchej patelni -na której wcześniej podsmażały się pieczarki.
Do miski z mięskiem z kurczaka dodajemy kolejno pieczarki , cebulkę , śmietankę i jaja oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do aluminiowych foremek (zazwyczaj masy starcza na 3 szt). Foremki wstawić do kąpieli wodnej tj, do dużej brytfanny wlać wodę tyle aby aluminiowe foremki były zanurzone do połowy. Piec w 175 st do zrumienienia się skórki ok 1h. zależy kto jaki ma piekarnik.
Pasztet pozostawić do ostygnięcia ale na ciepło smakuje równie wybornie jak na zimno.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

konia 04 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Super , takiej wersji pasztetu jeszcze nie jadlam. 5 za pomysl i przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz

tusia28 02 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
jak tylko mi się uda dodam zdjęcia do tego i innych przepisów.0 Kto głosował? | Odpowiedz