Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 94
Dodano: 06.08.2011
Odsłon: 20941
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić na patelni - odparować wodę.
Żółtka odzielić od białek. Z białek ubić pianę.
W dużej misce wymieszać bułkę tartą, ser starty na tarce o grubych oczkach, olej, drobno posiekaną cebulę, pieczarki, piertuszkę, żółtka, przyprawę i na końcu zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Na końcu dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć wymieszaną masę do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę, aż się przybrązowi.
Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno. Podaję go z surówką z białej kapusty.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

sereberko80 27 września 2011Zgłoś do usunięcia
cieszę sie, że smakowały Ci muffinki :-) ja również robiłam pasztet z Twojego przepisu i był tak pyszny, że zjedliśmy go na kolację na ciepło i nie doczekał żeby spróbowac go na zimno :-) pozdrawiam6 Kto głosował? | Odpowiedz

Magda007 24 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Robiłam ten pasztet w wersji z kalafiorem zamiast cukinii, też był pyszny. Do kalafiora można dodać troszkę marchewki i brokuła będzie miał ładniejszy kolor.6 Kto głosował? | Odpowiedz

agniesia76 24 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Robiłam ten pasztecik, można dodatkowo dodać mięso mielone jak ktoś woli, obie wersje są pyszne jest bardzo dobry wszystkim smakuje super rozsmarowuje się na chlebku ;0) pozdrawiam ciepło6 Kto głosował? | Odpowiedz

nana 09 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
ciekawy przepis, mam w domu jedna osobe nie jadzaca miesa, wiec skorzystam z tego przepisu...pozdrowionka6 Kto głosował? | Odpowiedz

Magda007 07 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
myślę że można by zrobić z tego farszu kotlety, ale wtedy trzeba by smażyć je na oleju, pieczony pasztet jest zdecydowanie bardziej dietetyczny6 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 07 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ciekawy ten Twój pasztet. Zastanawiam się, czy z tego farszu nie byłyby dobre smażone kotleciki. Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz