Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowy chlebek

Domowy chlebek

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 2476

Łatwość wykonania.

Składniki

  • Mąka pszenna, 0.5 kg
  • otręby pszenne, 5 łyżek stołowych
  • siemie lniane, 3 łyżeczki
  • pestki dyni, 3 łyżeczki
  • pestki słonecznika, 3 łyżeczki
  • drożdże instant, 1 opakowanie
  • sól, 1 łyżeczka
  • cukier, 1 łyżeczka
  • mleko, 300 ml
  • ciepła woda, 300 ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowy chlebek

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać wodę i mleko.

  2. Wyrobić ciasto łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Wyłożyć masę na blaszkę(12 cm-40 cm) wysmarowaną masłem. Odstawić do wyrośnięcia na 30min.

  3. Wstawić do nagrzanego pieca( 180 st.) Piec 90 min. Po upieczeniu wyjąć z blachy.

  4. Czasami zamiast pestek dyni dodaję rodzynki lub drobno pokrojone suszone śliwki. Chlebek najlepiej smakuje z samym masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń